Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia z dodatkami

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 20 dag cukru
  • 1 szkl octu winnego
  • 2 pomarańczowe pomidor
  • 2 gruszki
  • 2 cytryny
  • mała papryczka chili
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru

Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę usuwając pestki.
Imbir drobno pokroić a cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki, również usuwając pestki.
Następnie sparzone pomidory obrać i pokroić na cząstki, gruszki obrać i pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne.
Ocet winny doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru, wówczas dodać do niego dynię, gruszki, pomidory oraz cytrynę.
Płyn powinien  zakrywać wszystkie składniki, jeśli będzie o za mało wlać jeszcze 1 szklankę wody.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać jeszcze imbir, sól, pieprz, papryczki chili.
Na koniec rozlać do słoików i szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *