Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z makiem

Składniki:
• 4 szklanki mleka
• 1 puszka moreli
• 2 jajka
• 6 łyżek cukru
• 6 łyżek grysiku
• 2 torebki cukru waniliowego
• 4-5 łyżek mielonego maku
• 3 łyżki soku z cytryny
• starta skórka z cytryny
• 1-2 łyżki posiekanych orzeszków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Mleko wymieszać z cukrem i skórką z cytryny, zagotować. Wsypać mak i grysik, gotować tak przez około 12-15 minut. Oddzielić żółtko od białka. Z białka ubić pianę, żółtko dodać do mleka, wymieszać, potem dodać pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do pojemników. Syrop z moreli zagotować ze skórką z cytryny i cukrem waniliowym. W odrobinie zimnej wody w szklance rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlewać powoli do syropu ciągle mieszając, aż zgęstnieje, jeszcze praz zagotować i odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić w księżyce albo w kosteczkę położyć na deserze, posypać orzeszkami i polać sosem.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *