Dżem śliwkowo cytrynowy
Dżem śliwkowo cytrynowy4.64 out of 5 based on 129 voters.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Syrop:
- 1,75 szklanki wody
- 1,2 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop, otartą skórkę z cytryny, gotować aż masa uzyska pożądaną konsystencję. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka
- Szczegóły
- Kategoria: Dżemy
- Opublikowano: poniedziałek, 23, maj 2011 09:50
- Grażyna Biernacka
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane