Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto polane mlekiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru pudru do białek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • bita śmietana
  • dżem morelowy

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym dodać do nich białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz kaszą manną.
    Całość delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
    Po tym czasie ciasto zalać mlekiem i wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut.
    Przed podaniem  na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i udekorować dżemem morelowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *