Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto herbatnikowe – bez pieczenia !

Składniki:

  • 8 łyżek margaryny
  • 4 duże łyżki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1/4 szklanki rodzynek i innych bakalii

Masa:

  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kwasek cytrynowy do smaku – ok. 1 łyżeczki

Sposób wykonania:

  1. Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, cukier waniliowy, następnie jajko. Zagotować i stale mieszając czekać, aż masa zacznie gęstnieć. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i bakalie. Wymieszać. Rozłożyć na blasze. Odczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki, zagotować i mieszając czekać aż masa zacznie gęstnieć. Rozlać na ciasto. Ciasto można przyozdobić galaretką, owocami itp.
    Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska 
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *