Ciasto cytrynowe Maxa
Ciasto cytrynowe Maxa 0 out of 5 based on 0 voters.
Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na ciasta. Ciasto cytrynowe Maxa to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: cytryny, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana oraz masło.
Składniki:
- 2 cytryny
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
-
Cytryny sparzyć wrzątkiem.Pokroić je na mniejsze kawałki i dokładnie zblendować.Następnie do miski przesiać mąkę pszenną z ziemniaczaną, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia.Natomiast do masła dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka.Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze cytrynową masę.Wsypać jeszcze mąkę a na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Liczba porcji: 9
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: piątek, 10, czerwiec 2016 05:45
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy