Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z orzeszkami arachidowymi

Składniki:

 

  • 300 g mąki

 

  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 100 g masła
  • ½ słoika dżemu pomarańczowego
  • 100 g orzechów arachidowych

 

 

Sposób wykonania:
Do mąki dodać śmietanę, żółtka, cukier, aromat oraz kawałki masła.
Całość dokładnie wyrobić po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z niego szklanką kółka, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.
Po upieczeniu ciastka posmarować podgrzanym dżemem i posypać orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *