Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące złociste udka

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • ½ szklanki mąki
  • szklanka płatek kukurydzianych
  • szklanka bułki tartej
  • sól, przyprawa do kurczaka
  • ostra i słodka papryk czerwona
  • olej do głębokiego smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Udka dokładnie umyć osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć papryką, przyprawą do kurczaka i osolić. Odstawić na godzinę. Płatki kukurydziane przekręcić przez maszynkę, wymieszać z tartą bułką, obtoczyć udka. Zanurzyć udka na moment w wodzie i ponownie w bułce z mąką, posypać płatkami kukurydzianymi .Do dużego garnka żeliwnego wlewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *