Bouillabaisse - zupa rybna

786
com_content.article
(Oddano 169 głosów z średnią 4.60 z 5)
Bouillabaisse - zupa rybna4.60 out of 5 based on 169 voters.


Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów.

Składniki:


- ½ kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 1 pieruszka
- szczypta szafranu (opcja)
- ½ łyżeczki bazyli
- ½ łyżeczki oregano
- kilka gałązek natki pietruszki
- jedno małe chilii
- olej z oliwek
- 1 litr wody
- kilka razy po ¼ kilograma (lub mniej) filetów z ryb (dorsza, łososia, szczupaka, pstrąga, lina, sandacza lub każdej innej szlachetnej ryby bez ości w filecie )
- 100g małży (opcja)
- 100g krewetek (opcja)
- 2 raki (opcja)
- 4 langusty (opcja)
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- śmietana
- sól i pieprz

Wykonanie:
W ganku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojona marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Pozwalamy, aby chwilę się podsmażyło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Po kilku minutach dodajemy ryby na wywar (w całości z głowami oczywiście bez wnętrzności) i zalewamy wodą.

Jeśli kupiliśmy szlachetniejsze ryby w całości, wrzucamy także wszystkie ości i głowy z tych ryb.

Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 2,5 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy ryby i owoce morza, ryby kroimy na kostkę 3 na 3 cm, małże pozostawiamy w całości, jeśli dysponujemy rakami i langustami obieramy je ze skorup (powinniśmy do zrobić na początku i dodaj skorupy do smażących się warzyw jeszcze przez dodaniem pomidorów).

Odcedzamy wywar a resztę warzyw i ugotowanych ryb po prostu wyrzucamy.

Wracamy wywar na ogień i podgrzewamy, kiedy zaczyna wrzeć, delikatnie dodajemy ryby i owoce morza. Gotujemy przez 5 minut i danie jest gotowe.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany tak aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza. Podać z świeżym pieczywem.

Zupa jest naprawdę wspaniała, gotowałem ją kilkakrotnie, troszkę droga w wykonaniu, ale co najmniej raz w życiu trzeba jej spróbować :)

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi