Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2 duże cebule
  • 3 jabłka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki dżemu czarnej porzeczki
  • ½ szkl soku z jabłek
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 14 ziaren jałowca
  • szczypta cynamonu
  • 2 liście laurowe, sól,  pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Zmiażdżony czosnek i jałowiec utrzeć z solą. Umyć mięso ,osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć całość przygotowaną mieszanką czosnkową. W miejscu gdzie szynka ma tłuszcz naciąć w kratkę, wstawić do lodówki na 24 godz. Wyjąć mięso posmarować dżemem z czarnej porzeczki i mocno oprószyć pieprzem, mniej cynamonem, ostrą papryką i skruszonymi liśćmi laurowymi. Do brytfanny włożyć mięso, ułożyć połówki cebuli i podlać sokiem z jabłek. Dusić aż mięso zmięknie. Dobrze smakuje na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *