Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Arbuzy w solance

Składniki:

  • arbuzy
    Zalewa:
  • 5 litrów wody
  • 30 dkg soli

    Sposób przyrządzenia:
    Nieduże arbuzy w ilości odpowiedniej do naczynia jakie chcemy użyć dokładnie umyć, osuszyć. Wykorzystując ostre narzędzie w skórze arbuza wykonać kilka otworów.  Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować aż cała się rozpuści. Jeśli podczas gotowania wytwarza się piana należy ją usuwać. Solankę schłodzić i zalać nią przygotowane wcześniej arbuzy, umieścić w chłodnym miejscu. Na około 2, 3 dni. Miąższ tak przygotowanych arbuzów jest znakomitym dodatkiem do mięs i ryb.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *