Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11 Re:Partia nr 11

#43790
Eugeniusz
Participant

[b]Barszcz ma³opolski[/b]

Sk³adniki:
2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,
20 dag wo³owiny bez ko¶ci,
40 dag buraków,
150 ml ¶mietany,
20 dag bia³ej kapusty,
2 dag suszonych grzybów,
2 dag m±ki,
5 dag fasoli per³owej,
4 dag ketchupu,
sól, pieprz,
li¶æ laurowy,
ziele angielskie

Sposób przyrz±dzenia:
Buraki umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, zalaæ wod±, ugotowaæ. Nastêpnie wystudziæ, obraæ i zetrzeæ na tarce. Grzyby umyæ, namoczyæ, ugotowaæ Fasolê przebraæ, op³ukaæ, zalaæ zimn± wod±, zagotowaæ i pozostawiæ na 2 godziny. Potem ugotowaæ w tej samej wodzie. Miêso umyæ, zemleæ, zalaæ wywarem, ugotowaæ Pod koniec gotowania dodaæ pokrojon± w kostkê kapustê oraz przyprawy. Gdy kapusta bêdzie miêkka, po³±czyæ z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasol± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ, doprawiæ do smaku.
autor: Z.Wodecki

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.