10 kulinarnych sposobów na zwiększenie odporności

Papryczki Chili – pomagajÄ… stymulować metabolizm, dziaÅ‚ajÄ… jako naturalna substancja rozrzedzajÄ…ca krew i powoduje wydzielanie endorfiny – substancji które miÄ™dzy innymi powoduje uczycie zadowolenia, nie wspominajÄ…c o poprawie smaku wielu potraw (wcale nie musza być ostre).
Chili sÄ… również bogatym źródÅ‚em beta-karotenu z którego syntetyzowana jest witamina A – pomocna w zwalczaniu infekcji oraz kapsycynÄ™ (skÅ‚adnik odpowiedzialny za ostrość chili) który niweluje dziaÅ‚anie substancji odpowiedzialnych za zapalenia (neuropeptydów).
Å»urawina – peÅ‚na antyoksydantów i substancji antybakteryjnych (szczególnie pomocnych prze zapaleniach ukÅ‚adu moczowego), zapobiega odkÅ‚adaniu siÄ™ wapnia w naczyniach krwionoÅ›nych ma też dziaÅ‚anie antyrakowe.
Uwaga na soki kupowane u nas – tylko niewiele zawiera prawdziwÄ… żurawinÄ™, a podawanie skÅ‚adu (50% soku żurawinowego 2%) przez z jednego z producentów – to chyba czyste chamstwo – nie oznacza to że jest tam 50% soku żurawinowego tylko że jest tak 2% w poÅ‚owie rozpieczonego soku żurawinowego), jest również dostÄ™pny w handlu sok (syrop) żurawinowy nie zawierajÄ…cy żurawiny!
Imbir - aromatyczny skÅ‚adnik wielu daÅ„ azjatyckich ma dziaÅ‚anie przeciw rakowe jak również przeciw bakteryjne, Å‚atwo kupić Å›wieże kłącza w supermarketach, choć aromatyczna przeprawa nie każdemu musi przypaść do gustu jest doskonaÅ‚a w połączeniu z sosem sojowym jako marynata do ryby czy kurczaka. SÅ‚odkie ziemniaki – (niestety bardzo maÅ‚o popularne w Polsce) podobno jedno z najzdrowszych warzyw. Zmienia ryzyko zwiÄ…zane z biernym palenia i pomaga zapobiegać cukrzycy, zawiera również cenne antyoksydanty pomagajÄ…ce zwiÄ™kszyć „metabolizm pokarmowy” i dziaÅ‚anie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Ich zapobiegawcze dziaÅ‚ania obejmujÄ… również choroby serca, wylewy choroby wÄ…troby oraz Alzhaimera i Parkinsona. A dodatkowo smakujÄ… wyÅ›mienicie i spokojnie mogÄ… zastÄ…pić „nasze” ziemniaki nawet u zatwardziaÅ‚ych ich zwolenników.
Pomidory – zawierajÄ… antyoksydanty, pomagajÄ… zapobiegaj chorobom degeneracyjnym, można je spożywać również gotowane (tzn gotowanie nie ma wpÅ‚ywu na zawartość substancji korzystnej w tym wypadku… bo chyba każdy używa pomidorów…)
Czarne Jagody – niczym kule armatnie przeciwutleniaczy – pomagajÄ… zapobiegać chorobom ukÅ‚adu krwionoÅ›nego i rakowi, jedna porcja zawiera wiÄ™cej przeciw utleniaczy niż jakiekolwiek inne owoce.
Cynamon – bogaty w przeciwutleniacze, zapobiega powstawaniu zakrzepów, i hamuje rozwój szkodliwych bakterii (np. pomaga zwalczać „brzydki oddech”) – badania pokazujÄ… również że pomaga w regulacji cukru w krwi, pomagajÄ…c w obniżeniu ryzyka wystÄ…pienia cukrzycy typu 2.
Co wiÄ™cej cynamon pomaga w obniżeniu zÅ‚ego cholesterolu. Można go dodawać do jogurtu lub pÅ‚atków.
Figi – peÅ‚ne potasu, magnezu i przeciwutleniaczy, pomaga również w utrzymaniu odpowiedniego pH (utrudniajÄ…c tym samym „inwazje” bakterii chorobotwórczych), bÅ‚onnik zawarty w figach reguluje również gospodarkÄ™ cukrami.
Wybieraj figi z ciemnÄ… skórka gdyż zawierajÄ… wiÄ™cej skÅ‚adników. Choć ja lepsze byÅ‚yby Å›wieże – Å‚atwo dostÄ™pne podczas wyjazdów urlopowych na poÅ‚udnie, można jeść również suszone. Cztery – pieć fig tygodniowo powinno pomóc.
Granaty – sok z tych owoców obniża ryzyko wystÄ…pieÅ„ raka – granaty zawdziÄ™czajÄ… to ich barwinkowi.
Podane w artykule informacje nie mają charakteru medycznego, nie stanowią tez żadnych oficjalnych zaleceń dietetycznych.
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 29, październik 2008 12:38