Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pomidorowej zalewie Igi

A teraz przepis dla miłośników śledzi. Wypróbuj nasz przepis na pyszne śledzie w pomidorach. Lista zakupów; filety śledziowe, cebula, koncentrat pomidorowy. 
 

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych 
  • 6 cebul
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 300 ml oleju 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Następnie obrać cebulę i drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z odrobiną rozgrzanego oleju.
    Oprószyć solą oraz cynamonem i przesmażyć. 
    Wówczas dodać sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać na ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
    Dodać pozostały olej, listki laurowe i ziele angielskie. 
    Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i zalać je pomidorową zalewą.
    Odstawić na kilka godzin. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *