Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w pomarańczach Ady

Znakomite przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka w pomarańczach Ady. Przepis zawiera: żeberka, sok i skórkę z pomarańczy, miodowe piwo.   
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 butelka piwa miodowego
  • 50 g marmolady pomarańczowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miski wlać piwo miodowe.
    Dodać marmoladę pomarańczową, sok i skórkę z pomarańczy, ocet winny i brązowy cukier.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić do lodówki na całą noc, aby mięso dokładnie przegryzło się z żeberkami. 
    Następnego dnia wyjąć  z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *