Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w ketchupowej marynacie

Pyszny kawałek mięsa. Czyli przepis na żeberka w ketchupowej marynacie. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, cebula, ketchup, sos worcester i wędzona papryka. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 200 ml ketchupu 
  • 6 cebul 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 3 łyżeczki sosu worcester 
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • gałązka rozmarynu 
  • ½  łyżeczki papryki wędzonej węgierskiej
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić je na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać olej.
    Dodać do niego ketchup, sos worcester oraz sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.
    Na koniec wrzucić jeszcze obraną cebulę drobno posiekaną.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Odstawić je najlepiej na całą noc, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.
    Następnego dnia ułożyć żeberka na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem udekorować gałązką rozmarynu. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *