Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Mariki

Pyszne i sprawdzone przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka pomysłu Mariki. Lista zakupów: żeberka, czerwone wino, czosnek, miód i musztarda. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 szalotki
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miski wlać czerwone wino.
    Dodać do niego musztardę oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze tymianek i całość dokładnie wymieszać. 
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić do lodówki na cała noc.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *