Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z rusztu w delikatnym sosie

Składniki:

  • 4 surowe śledzie
  • ½ szkl. majonezu
  • 50 ml jogurtu
  • 4 liście laurowe
  • łyżka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plasterki cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śledzie oczyścić po czym natrzeć je w środku tymiankiem i włożyć po 1 listku laurowym.
    Następnie olej wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posmarować nim śledzie, które ułożyć na ruszcie wyłożonym folią aluminiową.
    Piec ok. 15-20 min co jakiś czas obracać.
    W między czasie jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny i posypać skórką cytrynową.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *