Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w cieście

Składniki:

  • 4-5 szt. niesolonych śledzi
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego przyprawowego
  • 17 dag mąki 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki od kawy proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Śledzie nie solone sprawić, zdjąć filety oddzielając staranie od ości. Czyste filety lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić przyprawami i sokiem z cytryny. wbite do miseczki jajka ubić trzepaczką z dodatkiem oleju i śmietany. Dodać mąkę, sól, i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Pojedyncze filety moczyć w cieście z obu stron. Przełożyć rybę usmażoną na żaroodporne naczynie i wstawić jeszcze na kilka minut do gorącego piekarnika. Podawać z frytkami  i sezonową pikantną surówką.
Przepis nadesłała na ” Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i manta”  Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *