Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łopatka wołowa z warzywami

Składniki:

  • 50 dag marchwi
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 dag łopatki wołowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ l czerwonego wina
  • 125 ml bulionu
  • 20 ml koniaku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 11 pęczek natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić w paski po czym stopić go na patelni, wówczas boczek wyjąć a na patelnie wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
    Gdy mięso się zarumieni dodać bulion, koniak, wino oraz koncentrat pomidorowy.
    Wymieszać i dodać jeszcze wcześniej podsmażony boczek, listki laurowe, rozmaryn, pokrojoną marchewkę oraz posiekany czosnek i cebulę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać na małym ogniu około 2 ½ -3 godziny.
    Po tym czasie dodać jeszcze masło wymieszane z mąką i gotować ostanie 10 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *