Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sola i Flądra

Saskimi z flądry

Składniki: 25 dag fileta z flądry 1 szalotka ½ łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno 1 łyżeczka kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki ½ łyżeczki oleju sezamowego Sposób wykonania: Rybę pokroić w bardzo cienkie plasterki, które ułożyć na talerzu tak aby lekko zachodziły za siebie. Następnie posiekaną szalotkę zmiksować razem z papryczką, kolendrą,…

Duszona z sola z kawałkami kapusty

Składniki: 75 dag filetów soli 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 główki kapusty ½ szkl. plasterków cebuli 3 łyżki smalcu 2/3 szkl. rosołu pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić w kostkę po czym połowę kawałków wymieszać z mąką ziemniaczaną, białkiem oraz solą aby powstało jednolite ciasto w którym maczać pozostałe kawałki ryby i smażyć…

Roladki z flądry w kalarepce

Składniki: 8 filetów flądry 2 kalarepki sok z 1 cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 dag masła 1 łyżka posiekanej cebuli 4 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól biały pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie każdy filet pospać…

Flądra z kalarepką

Składniki: 600 g filetów z flądry sok i starta skórka z 1 cytryny 2 kalarepki z listkami 1 mała cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwierć szkl. białego wytrawnego wina ćwierć szkl. śmietany 3 łyżki masła sól pieprz   Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą pieprzem oraz starta skórką z cytryny,…