Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dorsz

Dorsz z sosem curry

Składniki: 600 g filetów z dorsza 25 g masła 1 ½ łyżeczki curry w proszku 2 łyżki mąki 30 ml wywaru z ryby 1 żółtko 150 ml śmietany 100 g ugotowanego ryżu sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę…

Dorsz z sosem z natki pietruszki

Składniki: 600 g filetów z dorsza 25 g masła 2 łyżki mąki 350 ml wywaru z ryby 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z gotowania ryby. Dokładnie wymieszać i gotować…

Dorsz z pomidorami Eli

Składniki: 60 dag filetów z dorsza 25 dag pomidorów 4 łyżki oliwy 3 cebule 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól strąk czerwonej papryki Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie pomidory obrać i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.…

Filet z dorsza w pomarańczach

Składniki: 50 dkg filetów z dorsza pokrojonych na porcje 1 obrana, podzielona na cząstki pomarańcza 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pikantnego keczupu szczypta mielonego imbiru sól Sposób przyrządzenia: Porcje ryby oprószyć solą i imbirem, skropić sokiem z cytryny, posmarować keczupem. Tak przygotowane filety ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, obłożyć cząstkami pomarańczy,…

Dorsz z warzywami po francusku

Składniki: 4 filety z dorsza 2 łyżki soku z cytryny 8 pomidorów 60 dag szalotek 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki masła 2 łyżeczki suszonego czosnku  płatkach 200 ml białego wytrawnego wina 20 dag śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Filety przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz…