Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Truskawki

Truskawkowy mus

Składniki: truskawki 16 dag białko jaja 6 dag cukier 6 dag Sposób przyrządzenia:Truskawki należy przebrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalaćwrzątkiem, po czym ugotować i przepuścić je przez sitko. Białka jajnależy ubić wraz z cukrem na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć jąz przecierem truskawkowym i udekorować truskawkami. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Truskawki w balsamicznym syropie

Składniki:• 1 szkl. octu balsamicznego• ¼ szkl. granulowanego cukru• 1 l truskawek Sposób wykonania:Ocet oraz cukier wymieszać ze sobą po czym przelać do małego rondelka i trzymać na małym ogniu do momentu, aż zostanie ¼ szkl. płynu.W miedzy czasie umyć truskawki.Następnie ocet odstawić do ostygnięcia, wówczas polać sosem truskawki. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza"…

Po prostu truskawki

Składniki:świeżo zerwane, umyte i wysuszone truskawki1 szklanka gęstej śmietany1 szklanka brązowy cukier Sposób przyrządzenia:W dwóch miseczkach przygotować śmietanę i cukier. Czyste, dorodne truskawki lekko schłodzić. Na środku półmiska ułożyć miseczki ze śmietaną i cukrem, obłożyć w koło schłodzonymi truskawkami. Podawać.

Truskawki pychota

Składniki: 50 dkg truskawek sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki wódki czystej 1 łyżka miodu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka posiekanych słodkich migdałów lub orzechów Sposób przyrządzenia: Sok, wódkę i pozostałe składniki z wyjątkiem truskawek i migdałów dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, obsączyć, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Tak przygotowane truskawki…