Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jednogarnkowe

Dania "jednogarnkowe" jak bigosy, fasolki, etc

Gulasz cygański

Składniki: 50 dag mięsa wołowego bez kości 25 dag mięsa wieprzowego i baraniego bez kości 15 dag słoniny 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka utłuczonego kminku sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i…

Paprykarz

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone i 1 żółta papryka 3 pomidory 2 duże pieczarki 1 cebula 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy łyżeczka chilli 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę poszatkować i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać pokrojone pieczarki i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.…

Kocioł Cygana

Składniki: 40 dag ugotowanego mięsa z rosołu 2 zielone ogórki 3 papryki (zielona, czerwona, żółta) 3 duże ziemniaki 25 dag pieczarek 2 cebule 1 szklanka rosołu (lub bulion w kostce) 5-6 pomidorów natka pietruszki olej czober cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski, pieczarki podzielić na ćwiartki,…

Gulasz szegedyński

To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • dobrej jakości kwaśna śmietana