Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa z grilla

Szaszłyk drobiowy z papryką

Składniki: • 75 dag piersi z kurczaka • 2 czerwone papryki • sól • pół szklanki oliwy • 2 łyżki przyprawy do mięs Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na kawałki, posolić. Oliwę wymieszać z przyprawą, zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Umytą paprykę pokroić i nabijać na patyczki naprzemian z mięsem.…

Roladki z cukinii z grilla

Składniki: • cukinia • ser feta • czarne oliwki • oliwa • koperek Sposób przyrządzenia: Cukinię pokroić w cienkie, długie paski. W te paski zawinąć po kosteczce sera feta, spiąć wykałaczką. Każdą roladkę ozdobić oliwką. Oliwę wymieszać z posiekanym koperkiem i skropić roladki. Piec na grillu (najlepiej na tacce) przez kilka minut. Przepis została nadesłany…

Paprykowe szpady

Składniki: • 2 papryki (najlepiej 1 żółta i 1 czerwona) • 1 nieduża cukinia • 1 nieduży bakłażan • wykałaczki Sposób przyrządzenia: Bakłażana należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Teraz czas na dokładnie osuszenie ręcznikiem papierowym. Paprykę umyć, wybrać nasiona i pokroić w słupki.…

Cukinia z grilla

Składniki: • 1 średnia cukinia • ok. 100 ml oliwy • ocet winny • 1 łyżka posiekanej mięty • 1 łyżka posiekanego tymianku • sól Sposób przyrządzenia: Cukinię pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Oliwę wymieszać z ziołami, doprawić solą. Tak przygotowaną oliwą posmarować każdy plaster cukinii (z dwóch stron). Piec na grillu…

Mini pity z grilowanymi paprykami i Gorgonzola

 Składniki: 12 szt  małych chlebków pita, 2 czerwone papryki zgrilowane i pokrojone w paseczki, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 125 ml pokruszonej Gorgonzoli, 1 łyżka octu balsamicznego.  Sposób wykonania: Rozłożyć pity na blasze, przykryć pokrojona papryka i bazylia – zarówno świeża, jak i suszona. Posypać Gorgonzola. Zapiekać w temp. Ok. 6-8…