Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Galaretki

Truskawki z galaretką śmietankową

Składniki:25 dkg dorodnych truskawek4 dkg cukru1 dkg żelatynypomarańcza1,6 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:Truskawki umyć, osuszyć, usunąć zielone dodatki, drobno posiekać. W rondlu podgrzać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, dodać cukier, otartą z połowy pomarańczy skórkę, posiekane truskawki. Gotować powoli aż masa zgęstnieje. Żelatynę zalać odrobiną wody, a gdy spęcznieje dodać ½ szklanki śmietany, podgrzewać w…

Galaretki (żelki) jabłkowo orzechowe

Składniki:1 szklanka tartych jabłek2 szklanki cukru2 łyżki żelatyny5 łyżek zimnej wody1 łyżka wody różanej lub sok z cytryny1 szklanka posiekanych orzechów włoskichcukier puder lub rozpuszczona czekolada Sposób przyrządzenia:W dużym rondlu wymieszać jabłka z cukrem, podgrzewać mieszając aż zawrze, obniżyć temperaturę, powoli gotować mieszając 30 minut, odstawić, przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić…

Pianka z galaretką truskawkową

Składniki: 2 banany 1/2 szklanki kremówki łyżeczka żelatyny op. galaretki truskawkowej Sposób przyrządzenia: Galaretkę przygotować, używając mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Banany obrać, pokroić w plasterki(kilka plasterków odłożyć do dekoracji)i ugnieść je lub zmiksować na gładką masę. Do bananów dodać śmietankę i wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać do…

Wieniec serowy z galaretką

Składniki: 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń w zalewie 800 g serka homogenizowanego 2 opakowania żelatyny 800 g musu jabłkowego 3 duże gruszki 100 g cukru pudru Sposób przyrządzenia: Obie galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Lekko przestudzić. Brzoskwinie z puszki osaczyć i pokroić w ósemki. Galaretkę wlać do okrągłej formy z kominkiem. Włożyć…

Galaretka karmelowa

Składniki: • 2 łyżki cukru • 1.5 szklanki mleka • 2 łyżeczki żelatyny • 2 łyżki cukru pudru • 0.5 laski wanilii • 0.5 szklanki słodkiej śmietany Sposób przyrządzenia: 2 łyżki cukru zarumienić na suchej patelni, uważając żeby się nie przypalił, dodać 3 łyżki wody, gotować na wolnym ogniu, aż się karmel całkowicie rozpuści, ostudzić.…