Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupa piwna

Chłodnik piwny

Składniki: 2 butelki jasnego piwa 1 cytryna 1 szkl. cukru 2 łyżki rodzynków laska cynamonu 2 goździki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. śmietana 0,5 l wody Sposób wykonania: Cynamon, goździki oraz cukier zalać zimną wodą po czym gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie zestawić rondelek z ognia, wsypać rodzynki i dodać sok z…

Zupa piwna z serem feta

Składniki: 3/4 l piwa 2 szklanki wody 3 kromki chleba żytniego (tylko miąższ) 1 łyżka masła 30 dag sera feta kminek sól i cukier do smaku  Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać piwo. Dodać chleb, masło sól i cukier. Zagotować. Ser pokroić w kostkę. Zupę przetrzeć przez sito, rozcieńczyć wrzącą wodą ( dwie szklanki) i dodać…

Gramatka z piwa

Składniki: • butelka piwa • kawałek chleba białego • łyżka rodzynków • kawałek cynamonu • pół łyżki masła Sposób przyrządzenia: Gramatka z piwa jest to kalteszal (mieszanka owoców) na ciepło. Na 2 osoby ukroić kawałek chleba pytlowego bez skórki, połamać, włożyć pół łyżki młodego masła, zalać piwem na tyle, aby pokryło chleb. Rozgotować rozetrzeć w…

Polewka piwna z twarogiem

Składniki: – 3 l jasnego, lekkiego piwa – 1 l wody – 3 goździki – łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej – 4 żółtka – 10 dag cukru – kostka tłustego twarogu Sposób przyrządzenia: Gotujemy wodę, dodajemy do niej piwo i korzenie (goździki i cynamon), to się powinno zagotować. – – W międzyczasie trzemy…

Gramatka z piwa 2

Składniki: • 3 szklanki jasnego piwa • 10- 15 dag pytlowego chleba • 1 łyżka masła • 2-3 łyżki cukru • 1 mała cytryna • 5 dag rodzynków Sposób przyrządzenia: Rodzynki przebrać, umyć. Chleb (bez skórki) rozdrobnić, dodać masło i tyle piwa, żeby przykryło chleb. Rozgotować, rozetrzeć na miazgę, dodać resztę piwa i rodzynki, podgrzać.…