Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zalewa

Ogórki w occie

Składniki: 1 kg ogórków 1 łyżka soli 2 łyżki cukru ½ szkl octu 10% kilka ząbków czosnku koper mały kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 listki laurowe Sposób wykonania: Umyte ogórki ułożyć w słoikach posypując ząbkami czosnku, gorczycą. Włożyć po gałązce koperku. Następnie 1 litr wody wlać…

Suszone pomidory w zalewie

Składniki: 30 dag suszonych pomidorów ¼ l oliwy z oliwek kilkanaście listków bazylii 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Pomidory zalać wrzątkiem, taka by wszystkie były przykryte. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie pomidory przecedzić i przełożyć do słoika przekładając  je listkami bazylii oraz plasterkami czosnku. Następnie zalać całość oliwą z oliwek. Słoik…

Marynowane kapary

Składniki: ½ kg kaparów 2 szkl octu winnego 10 dag cukru kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapary zalać 1 litrem wrzątku po czym gotować je przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoików. Następnie ocet winny wymieszać z cukrem, pieprzem, zielem, goździkami…

Zalewa ziołowa

Składniki: 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Do musztardy dodać oliwę z oliwek. Następnie dodać rozmaryn, oregano oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Śledzie pana Jana

Składniki: 7-8 filetów śledziowych 2-3 łyżki octu 3 spore cebule 1 łyżka miodu 3/4 szklanki oleju listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3/4 l wody Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód. Całość wymieszać i gotować …