Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z drobiu

Pierś z indyka przekładana jabłkami

Składniki: 1 kg piersi z indyka 10 dkg wędzonego boczku 3 jabłka majeranek sól, pieprz do smaku 3 łyżki  oleju Sposób wykonania: Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, posmarować olejem i wstawić  na noc do lodówki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Górę mięsa obłożyć  plastrami…

Gęsina z ziemniakami i brukwią

Składniki: 1 kg gęsiny włoszczyzna 1 brukiew 1 kg ziemniaków sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Włoszczyznę i gęsinę zalać wodą i ugotować wywar. W między czasie obraną brukiew pokroić w kostkę, którą zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić i dodać do rosołu. Wrzucić jeszcze pokrojone ziemniaki i gotować całość do miękkości. Doprawić do smaku…

Kura z kiszoną kapustą

Składniki: 1 kura 100 g smalcu 1 szkl śmietany 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 300 g kiszonej kapusty pęczek natki pietruszki 5 g pieprzu kminek sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać kurę pokrojoną na porcję, obsmażyć. Wówczas podlać odrobiną wody i wrzucić jeszcze posiekany czosnek, kminek, sól oraz…

Piersi z kurczaka marynowane w musztardzie Iwony

Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 łyżek musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 8 dkg masła Sposób wykonania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą, wstawić do lodówki na 3 godziny. Na patelni roztopić połowę masła, obsmażyć mięso, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać stopionym masłem. Zapiekać w nagrzanym…