Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledź

Śledziowe kotleciki Iwony

Składniki: szklanka drobnej kaszy jęczmiennej 40 dkg filetów śledziowych 2 cebule 3 jajka 2 łyżki masła pęczek zielonej posiekanej pietruszki bułka tarta 2 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: W garnku ugotować kaszę jęczmienną z łyżką masła, na sypko i ostudzić. Cebulę i śledzie obrać i posiekać, dodać jajka i posiekaną zieloną…

Pasta ze śledzi z cebulką

Składniki: 1 śledź 10 dag twarogu 1 cebula 1 jajko 3 dag margaryny sól Sposób wykonania: Namoczone śledzie oczyścić, zdjąć skórę oraz usunąć ości. Następnie dodać ugotowane na twardo jajka, cebulę, twaróg oraz margarynę. Całość dokładnie utrzeć aby powstała pulchna masa. Doprawić do smaku solą.

Pasta śledziowa z szynką

Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.

Płaty śledziowe ze śliwką i morelą

Składniki: 10 śledziowych płatów 2 pory 1 opakowanie suszonych śliwek 1 opakowanie suszonych moreli ½ litra jogurtu naturalnego 1 szklanka majonezu garść rodzynek Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe moczymy, osączamy. Rodzynki suszone śliwki i morele zalewamy wrzątkiem  na moment, osączamy. Pora myjemy i i kroimy w talarki. Wykładamy na półmisku płaty śledzi i na każdy płat…

Filety śledziowe z żurawiną

Składniki: 10 małych marynowanych filetów śledziowych 2 cytryny 4 korniszony 1 papryka zielona marynowana 1 papryka czerwona marynowana smażone w cukrze żurawiny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wyjąć z marynaty, osączyć. Korniszony i paprykę pokroić w cieniutkie paski i położyć na każdym filecie, dodać natkę pietruszki i ściśle zwinąć w rulonik. Cytrynę umyć ,…