Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rzepa

Piure z rzepy na sposób Irlandzki

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 5 łyżek masła 2 cebule, obrane, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć powoli aż cebulka zupełnie zmięknie i lekko się zezłoci. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Rzepę zalać wodą, gotować aż zmięknie, dokładnie obsączyć. Połączyć…

Rzepa duszona na kwaśno

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej na ćwiartki rzepy 4 łyżki masła 2 łyżki maku 1 łyżka papryki 4 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ćwiartki rzepy przyprawić solą i pieprzem. W rondlu lekko rozgrzać masło, a gdy się rozpuści i zacznie rumienić dodać rzepę. Po kilku minutach dodać mak i…

Rzepa

Rzepa należy do rodziny kapust. Nie występuje w stanie dzikim, wyłącznie pochodzi z upraw. W kuchni wykorzystywany najczęściej zgrubiały korzeń w smaku podobny do rzodkiewki. Występuje w wielu odmianach kolorystycznych od białego poprzez czerwony aż do czarnego. Pierwsze wzmianki o rzepie stosowanej w kuchni pochodzą ze starożytności. Zarówno liście jak i bulwy poza zastosowaniem kulinarnym…

Surówka z czarnej rzodkwi z brzoskwiniami

Składniki: 1 czarna średniej wielkości rzodkiew 3 brzoskwinie z puszki 3 łyżki rodzynek 4 łyżki syropu z brzoskwiń 6 gałązek natki pietruszki Sos: ½ szklanki śmietany sok z ½ cytryny ½ łyżeczki imbiru sól   Sposób przyrządzenia: Rodzynki skropić syropem z brzoskwiń, odstawić na kilka minut do nasączenia. Śmietanę wymieszać z resztą syropu z brzoskwiń,…

Sałatka z rzepy i ananasa

Składniki: 1/2 kg czarnej rzepy 2 marchewki 1/2 -1 puszki ananasa 2 łyżki majonezu 1/2 małego jogurtu naturalnego szczypta soli około 3 łyżeczek cukru 1/2 cytryny Sposób wykonania: Obraną rzepę zetrzeć na tarce. Marchewki również zetrzeć na tarce a ananas pokroić w kostkę. Następnie majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem…