Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegryzka

Cymes z marchewki

Składniki: • 2 marchewki (15 dag) • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka smalcu • cukier • sól Sposób przyrządzenia: Marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i zalać 1 litrem posolonej wody. Długo gotować. Doprawić do smaku cukrem oraz cynamonem i zaprawić zasmażką przygotowaną z…

Cebula nadziewana ryżem

Składniki: • 1 kg cebuli • 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych) • 10 dag ryżu • 3 jaja • 10 dag tłuszczu • 2 dag mąki • 0,125 l śmietany • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do…

Bułeczki z sardelami

Nakrajać cienko w formie serca lub ośmiokątnych kawałków bułeczki na mleku lub z pszennego chleba i obrumienić w maśle. Wymyć parę razy sardele, przepołowić, obrać z ości, przekrajać na 2 lub 3 części. Osobno usiekać drobno kilka sardeli, wziąć masła świeżego, parę twardo ugotowanych żółtek, utrzeć razem, przefasować przez sito, wymieszać z oliwą, musztardą, pieprzem,…

Fasola z kiełbasą

Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…

Kraszanka

Składniki: • 1 kg ziemniaków • 10 dag boczku • 10 dag cebuli • sól, pieprz • ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w plastry i włożyć na patelnię z podsmażonym, drobno posiekanym boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim i dusić pod przykryciem. Podawać z kiszonym ogórkiem lub surówkami z warzyw.