Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: placki ziemniaczane

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 5 dag suszonych grzybów 2 jajka bułka tarta sól pieprz olej Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i zemleć w maszynce. Następnie cebule pokroić w krążki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać namoczone w wodzie i pokrojone grzyby i dodać do ziemniaków.…

Ziemniaczane placki parzone

Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 niepełna szklanka mleka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać wrzącym mlekiem szybko mieszając. Doprawić do smaku solą. Rozgrzać olej na patelni kłaść łyżką masę ziemniaczaną, rozpłaszczając je i smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać natychmiast po usmażeniu.…

Schab pieczony z plackami ziemniaczanymi

Składniki: 1 kg schabu wędzonego margaryna 1 opakowanie gotowanych placków ziemniaczanych 2 opakowania śmietany 20% 2 opakowania śmietany 12% 200 g startego sera Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Następnie na mięso ułożyć placki ziemniaczane. Zalać całość obiema śmietanami. Posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na…

Placki ziemniaczano-maślane z bryndzą

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…

Placki ziemniaczano-maślane z piekarnika

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…