Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: paluszki

Pałeczki z orzechami

Składniki: 150 g masła 150 g orzeszków pistacjowych 2 żółtka 150 g mąki 150 g cukru pudru masło Sposób wykonania: Masło z dodatkiem cukru zmiksować na puszystą masę, wówczas dodać zmielone orzechy, mąkę oraz żółtka. Całość dokładnie wyrobić.  Z powstałego ciasta formować małe paluszki, które ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do…

Paluszki z kminkiem

Składniki: 2 szkl. mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 20 g drożdży łyżeczka cukru mleko jajko tłuszcz kminek Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem po czym rozpuścić w odrobinie mlek. Następnie drożdżowy rozczyn dodać do maki, dodać jeszcze sól oraz masło. Całość dokładnie wyrobić dodając odrobinę mleka aby składniki się połączyły. Z ciasta uformować…

Cebulowe paluszki

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko 300 g cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka maku sól cukier Sposób wykonania: Ciasto rozmrozić. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, po czym oprószyć ja solą oraz 1 łyżeczką cukru, zarumienić. Następnie rozsmarować ją na cieście. Ciasto złożyć na pół, lekko rozwałkować…

Paluszki francuskie z serem

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko 80 g startego sera słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Ciasto rozmrozić lekko rozwałkować po czym pokroić na paski 2×10 cm. Ułożyć paseczki na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posmarować je jeszcze roztrzepanym  jajkiem i posypać startym serem oraz szczyptą papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni…

Krokieciki serowe

Składniki: 400 g sera ementalskiego 4 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki bułka tarta mąka tłuszcz pieprz Sposób wykonania: Ser zetrzeć na tarce po czym dodać jajka, natkę pietruszki, mleko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Gdyby masa wyszła za rzadka dodać bułkę tartą. Z powstałej masy formować małe krokiety,…