Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owocowy

Hinduski sos agrestowy

Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Kumkwat z czekoladą

Składniki: 20 dkg owocu kumkwatu tabliczka gorzkiej czekolady garść wiórków czekoladowych 5 dkg płatków kukurydzianych łyżka oleju 50 dkg serka homogenizowanego sok z jednej pomarańczy łyżka cukru cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Czekoladę rozpuścić, wymieszać z płatkami kukurydzianymi i przełożyć do pucharków. Serek i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone…

Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka

Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…

Chutney z mango

Składniki: 2 obrane, pokrojone w kostkę owoce mango ½ szklanki octu winnego brązowy cukier do smaku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 oczyszczone z pestek, drobno pokrojone papryczki chili 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika 1 łyżka nasion sezamu 1 łyżka prażonych, posiekanych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać cukier, ocet i pokrojone…