Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Sos z sera owczego z orzechami

Składniki: 1 łyżeczka masła ½ szkl oleju z pestek winogron 10 dag startego owczego sera 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku kilka listków bazylii szczypta majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Obrany czosnek, listki bazylii dokładnie zmiksować z dodatkiem soli. Następnie dodać masło, orzechy oraz starty ser. Nadal miksować stopniowo wlewając olej. Miksować do…

Sos orzechowy z cebulką

Składniki: ½ szkl orzechów włoskich 1 cebula ½ cytryny 1 szkl bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Do rondelka wlać bulion, zagotować. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cebulę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec wrzucić posiekane orzechy…

Sałatka z cykorii z rodzynkami

Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 łyżka rodzynków 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu z marynowanego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię oczyścić, odciąć głąb i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do salaterki. Posypać namoczonymi wcześniej w wodzie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami.…

Żurawina z orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki: 1 ½ szkl uprażonych kawałków orzechów włoskich 45 dag żurawiny 1 szkl rodzynek czerwona cebula ½ szkl dżemu pomarańczowego ½ szkl soku pomarańczowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 1/3 szkl octu z białego wina 1 szkl cukru ½ szkl brązowego cukru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki imbiru laska cynamonu liść laurowy…