Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet

Ocet ziołowy na czerwonym winie

Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu kilka ziarnek ziela angielskiego łyżeczka estragonu i tymianku Sposób wykonania: Wino wymieszać razem z octem jabłkowym. Rozlać do butelek po czym do każdej włożyć ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz oraz gałązki ziół. Butelki zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.…

Ocet ziołowy Nataszy

Składniki: po kilka gałązek estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu, kwiatu lawendy kilka ususzonych skórek z cytryny i pomarańczy kawałek kory cynamonu 1 ząbek czosnku 10 ziarenek pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ocet 6 % Sposób wykonania: Wszystkie gałązki ziół przełożyć do słoika. Następnie włożyć jeszcze kawałek cynamonu, ząbek czosnku, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zalać octem, aby…

Ocet rozmarynowo-tymiankowy

Składniki: ½ l białego octu winnego kilka ziarenek pieprzu 2 gałązki rozmarynu kilka winogron gałązka tymianku Sposób wykonania: Do sparzonej wrzątkiem butelki włożyć ziarenka pieprzu, rozmaryn, winogrona oraz tymianek. Całość zalać octem i odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły. Aby przyśpieszyć ten proces można zalać zioła ciepłym octem. Następnie ocet przecedzić, przelać o butelki i…