Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nadziewana

Gęś wielkanocna

Składniki: młoda gęś 5 kwaśnych jabłek 2 cebule garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę młodej gęsi oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć, obrać ze skóry, 3 pokroić w ósemki posypać lekko majerankiem. Wymieszać z rodzynkami, nafaszerować gęś. Otwór zaszyć białą bawełnianą nicią. Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2…

Kapusta włoska nadziewana

Obrać z liści, przerznąć na 4 części, zagotować w solonej wodzie, wycisnąć z wody, nałożyć miedzy liście farszu, jak na pierogi z gotowanego mięsa lab surowego jak na kołduny, owiązać nitką każdy kawałek, ułożyć w rondel, podlać bulionem i dusić do miękkości. Na wydaniu zalać sosem. Tak samo można gotować zwyczajną białą kapustę. Na podstawie…

Kalarepa nadziewana

Obrać młodą kalarepę, opłukać, zerżnąć wierzch i wydrążyć główki okrągło dla wypełnienia farszem. Usiekać drobno wybraną miazgę, podsmażyć z masłem do miękkości, dodać drobno usiekanej pieczeni wołowego szpiku, tartej bułki, soli, dwa jaja, śmietany i zmieszać wszystko razem. Napełnić główki, nakryć każdą ściętym z niej wierzchem, włożyć w rondel, zalać bulionem lub wodą, włożyć masła,…