Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mizeria

Mizeria na kwaśno

Składniki: 4 zielone ogórki sól cukier ocet pęczek koperku Sposób wykonania: Ogórki pokroić na plasterki, które oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie zlać wytworzony sok i wymieszać go z cukrem oraz octem i uzupełnić wodą. Powstałą mieszaniną zalać ogórki. Posypać posiekanym koperkiem.

Mizeria po ukraińsku

Składniki: 50 dag ogórków pęczek zielonej cebulki Sos: 5 łyżek śmietany sok z ½ cytryny pęczek szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w krążki. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i polać ogórki i cebulkę. Całość delikatnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kwaśna mizeria

Składniki: 40 dag świeżych ogórków sól cukier 1-2 łyżeczki posiekanego koperku szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Oczyszczone ogórki obrać po czym pokroić je w plasterki. Następnie skropić je kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w odrobinie wody. Doprawić jeszcze do smaku solą oraz cukrem i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Tradycyjna mizeria

Składniki: 500 dag ogórków 1 pęczek dymki z szczypiorkiem ½ szkl. gęstej śmietany sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Ogonki razem ze szczypiorkiem poszatkować, po czym dodać śmietanę. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mizerie przygotować najlepiej 30 minut przed podaniem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez…

Mizeria

Składniki: 3 średnie ogórki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz mielony cukier 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka usiekanego kopru Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, odciąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej na ostrzu do ogórków. Posolić. Zostawić na 1/2 godziny, aż puszczą sok. Sok zlać. Dodać cukier, pieprz mielony, sok z cytryny. Wsypać koper. Dodać…