Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs i ryb

Młode buraczki ćwikłowe na sposób koreański

Składniki: 40 dkg młodych buraczków 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego kilka kropli octu balsamicznego szczyptę mielonej kolendry 3 łyżki oleju 2 łyżki ziaren sezamu Sposób przyrządzenia: Buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słomkę, dodać ocet, wymieszać, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu podgrzać olej, dodać cebulę i…

Groszek ptysiowy

 Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 dag masła lub margaryny
  • 6 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Zagotować wodę z tłuszczem, do wrzątku wsypać mąkę, zaparzyć, rozbić grudki. Po zestawieniu naczynia z ciastem z ognia lekko przestudzić, dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić. można ciasto włożyć do szprycy z gładką tulejką, wyciskać kulki ciasta na blachę oprószoną mąką. Można również ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować cienkie wałeczki, pokroić je na kawałki 1 cm i przenieść na blachę. Piec w mocno nagrzanym piekarniku.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

Ziemniaki faszerowane warzywami

Składniki: 20 dag. ziemniaków 8 dag. marchewki 3 dag. pietruszki 3 dag. selera ser żółty 5 dag. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól pieprz inne przyprawy do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, wydrążyć łyżeczką, ściąć dolny wierzchołek. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warzywa rozdrobnić. Drobno…

Surówka z marchewki

Składniki: 50 dag. marchewki pół cytryny łyżeczka miodu 4 łyżki smażonych borówek 2 łyżki orzeszków ziemnych sól Sposób przyrządzenia: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Sok z cytryny wymieszać z miodem i łyżką wody. Przygotowanym sosem polać marchewkę i wymieszać. Przyprawić do smaku solą. Orzeszki obrać z łupinek, podsmażyć na suchej patelni.…

Kluski ziemniaczane

Składniki: 50 dag. ziemniaków 15 dag. białego sera 20 dag. świeżych liści szpinaku 1 żółtko 1 jajko 10 dag. mąki 2 łyżki parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić , obrać ze skórki i przepuścić przez praskę razem z białym serem. Z liści szpinaku odciąć ogonki, a liście posiekać. Do masy ziemniaczano-serowej…