Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynowana

Pieczarki marynowane po kantońsku

Składniki: 50 dkg  młodych pieczarek 2 łyżki stołowe keczup 1 łyżka  sos sojowy 1 łyżka stołowa olej z pestek winogron 1 łyżeczka sos z ostryg 2 łyżki stołowe sok z limonki 1 łyżeczka olej sezamowy 1 mała papryczka chili drobno pokrojona 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki posiekane  czosnku Sposób przyrządzenia: Pieczarki dokładnie umyć i…

Cebula marynowana z chili

Składniki: 1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej) 1 szklanka octu winnego ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki goździków 1 papryczka chili Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10…

Cukinia marynowana

Składniki: 1 kg małych cukinii 2 cebule ¼ szklanki soli 2 szklanki octu winnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion selera 1 łyżeczka ostryżu Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić…

Papryka marynowana

Składniki: 6 kg papryki czosnek Marynata: ½ szklanka cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu spirytusowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków ¼ łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić, podzielić na części, blanszować przez 2 minuty. Składniki marynaty zagotować. Paprykę układać w czystych słoikach, dodać czosnek, zalać…

Łosoś w soli i koprze marynowany krok po kroku

Składniki: ½ kg filetu z łososia (ze skórą) 3 dkg soli ( 2 łyżki) 2,5 dkg cukru ( 2 łyżki) 0,4 dkg mielonego pieprzu ( 2 łyżeczki) koperek Sposób przyrządzenia: Pierwszą czynnością winno być bardzo dokładne oczyszczenie filetu z resztek ości. Przesuwając opuszkami palców po powierzchni filetu doskonale je wyszukamy i posługując się pęsetą usuniemy.…