Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynaty

Marynata piwna do żeberek

Składniki: 1 szkl jasnego piwa 2 liście laurowe 1 łyżeczka posiekanego majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru kilka rozgniecionych ziarenek jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber. Wrzucić jeszcze ziarenka  jałowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć…

Marynata do grillowanych mięs

Składniki: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziarna sezamowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Sos sojowy wymieszać z cukrem. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna sezamowe oraz olej sezamowy. Całość wymieszać, dodając jeszcze posiekany kandyzowany imbir oraz pieprz.…

Chińska marynata do ryb

Składniki: ½ szkl sosu tamari ½ szkl wody łyżka sherry łyżka startego świeżego imbiru ½  szkl zielonej cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki octu winnego z jabłek 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do miseczki wlać sos tamari, wodę oraz sherry. Wrzucić starty imbir, posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać…