Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: makowiec

Zawijańce makowe

 

Składniki:

    • 1 kg mąki białej
    • 1 kostka margaryny
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 10 dkg drożdży świeżych
    • skórka otarta z cytryny
    • 2 szczypty soli
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 – 1,20 kg maku
    • 50 dkg cukru kryształu
    • 8 całych jaj
    • 8 kopiatych łyżek kakao
    • 8 łyżek płynnego miodu
    • skórka otarta z cytryny
    • olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną. Niech ono sobie leżakuje 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.

 


Makowic Japoński

Składniki: 40 dkg maku 60 dkg jabłek 20 dkg margaryny 40 dkg cukru 9  jaj 9 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Mak sparzyć i utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać…

Makowiec Sylwii

Składniki:

Ciasto:
– po 25 dag masła , mąki pszennej i cukru
– 5 dag mąki ziemniaczanej,
– 5 jaj,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
– 50 dag maku,
– 25 dag cukru,
– 2 jaja,
– 1 dag drożdży
– olejek migdałowy.

Sero – makowiec

Składniki: Ciasto: – 20 dkg mąki – 0,5 kostki margaryny – 10 dkg cukru pudru – 1 żółtko Wykonanie: Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz. Masa makowa: – 0,5 kg maku – 30 dkg cukru pudru – 2 żółtka -2 białka+(białko od kruchego ciasta) – 2 łyżki tartej bułk – aromat migdałowy –…