Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Bożonarodzeniowa rolada makowa

Znakomite przepisy na świąteczne wypieki. Dziś przepis na świąteczną roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, maku. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szkl mąki pszennej
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka gotowego maku 
 

Makaron z makiem i bakaliami Ewy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, orzechów, miodu i pomarańczowej skórki kandyzowanej. 
 

Składniki:

  • 200 g makaronu 
  • 150 g maku 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
 

Makaron z makiem i bakaliami Kariny

Pyszny, świąteczny i mocno słodki makaron z makiem i bakaliami. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu, maku, orzechów, rodzynek i suszonych moreli. 
 

Składniki:

  • 50 dag makaronu 
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 szkl mleka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szkl śmietany kremowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego 
 

Rolada makowa

Ciasto bez którego nie mogą się udać święta Bożego Narodzenia czyli przepis na makową roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: mleka, żółtek, miodu, rodzynek noi oczywiście maku. 
 

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 450 g mleka
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 6  białek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki marmolady
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka margaryny 
 

Ciasto:

  • 1,3 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 6 szt żółtek
  • 35 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 160 g margaryny 
  • sól
  • skórka pomarańczowa