Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kolorowa

Szparagi z parmezanem

Składniki: 1 ½ kg szparagów 1 łyżeczka parmezanu 1 łyżka soli 1 łyżeczka i 10 dkg masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Szparagi obrać cienko, odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki, związać nitką. Skórki i odcięte części gotować około 10 minut w 1 litrze wody. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie…

Sałatka z włoskimi orzechami z jogurtem

Składniki: 6 pomidorów ¾ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich kilka połówek orzechów do dekoracji 2 ząbki czosnku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę  wymieszać ze szczyptą soli, posiekanymi orzechami  i jogurtem. Na półmisku ułożyć  umyte, pokrojone w ósemki pomidory, polać  sosem jogurtowo-orzechowym. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów.

Sałatka z kalafiorem i masłem orzechowym

Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka orzeszków ziemnych 1 łyżeczka przyprawy curry 10 dkg masła 2-3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób przyrządzenia: W zagotowanej osolonej wodzie ugotować  różyczki kalafiora do miękkości, osączyć. Orzeszki  posiekać  i na roztopionym maśle podsmażyć na jasnozłoty kolor, doprawić do smaku curry, sosem worcester. Kalafior polać przygotowanym masłem orzechowym…

Brukselka z pomidorami na liściach kapusty pekińskiej

Składniki: 400 mg pomidorów z puszki 1 duża posiekana cebula 1 posiekana zielona papryka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 2 szklanki brukselki ½ łyżeczki bazylii sól, pieprz do smaku 4 liście kapusty pekińskiej Sposób przyrządzenia: Roztopić na patelni masło, podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek przez  4 minuty, dodać brukselkę i…