Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta włoska

Kapusta włoska z czosnkiem

Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę  lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…

Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem

Składniki: ½ główki kapusty włoskiej 2 ogórki pęczek zielonego kopru sól cukier ocet estrogenowy ¾ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Kapustę poszatkować a koperek posiekać. Następnie obranego ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę wymieszać z musztardą, octem, solą oraz cukrem. Sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Zupa kapuśniak z pomidorami

Składniki: 1 ½ litra bulionu 1 duża główka kapusty włoskiej 3 cebule 3-4 ząbki czosnku ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów szklanka śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku…

Kapusta włoska zasmażana

Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę  lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…

Spirelli z włoską kapustą

Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 ml bulionu sól pieprz 2 łyżeczki oregano 400 g makaronu spirelli 200 g kwaśnej śmietany 50 g orzeszków laskowych Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać poszatkowaną kapustę, delikatnie przesmażyć. Następnie podlać bulionem, doprawić…