Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzanki

Zupa koperkowa z grzankami

Nie wiesz co przygotować dziś na obiad? Proponujemy pyszną zupę koperkową. Nie wymaga dużej ilości skalników, ani nakładu pracy. Do jej przyrządzenia potrzebujesz: bulionu warzywnego, śmietanki, żółtka noi oczywiście koperku. 
 

Składniki:

  • 2 pęczki koperku
  • 2 l bulionu warzywnego 
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 
  • 1 żółtko
  • grzanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 

Gęsty krem z cukinii

I kolejny fantastyczny przepis na przygotowanie czegoś z cukinii. Tym razem postanowiliśmy przygotować z niej gęsty krem. Pozostałe składniki potrawy: ziemniak, bulion warzywny, jogurt, czosnek i cebula. 
 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej mięty 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 czubate jogurtu greckiego
  • grzanki 
  • sól 
  • pieprz

Krem z karczochów

Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem postanowiliśmy przygotować coś z karczocha i tak powstał pyszny krem. Do jego wykonania potrzebujesz: karczochów, bulionu, mleka oraz chleba na grzanki.

Składniki:

  •  8 łodyg karczochów
  •  ½ l bulionu
  •  30 g masła
  •  1 płaska łyżka mąki
  •  ½ szkl pełnotłustego mleka
  •  40 g startego sera grana
  •  4 kromki wiejskiego chleba
  •  sól

Zupa mleczna z chlebem

Składniki: 4 kromki chleba 1 l mleka łyżka masła 2 żółtka sól Sposób wykonania: Chleb posmarować masłem po czym ułożyć je na blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec w piekarniku na grzanki. Następnie ¾ mleka wlać do garnka i zagotować. Wówczas resztę mleka roztrzepać z żółtkiem i przelać do gotującego się mleka. Całość wymieszać…

Suflet na chrupiących grzankach

Składniki: 10 dag żółtego sera 30 dag bułki 4 łyżki mąki 4 jajka 300 ml słodkiej śmietanki 300 ml mleka 3 łyzki masła 1 kieliszek wiśniówki 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: 3 łyżki ziemnego mleka wymieszać z mąką. Resztę mleka natomiast wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia. Wówczas…