Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z karpia

Segedyńska zupa z karpia

Składniki: 3 kg karpia 50 dkg cebuli 30 g mielonej papryki sól Sposób przyrządzenia: Ryby wyfiletować, dokładnie umyć. Pozostałe po filetowaniu części ryb tj. kręgosłup. Głowę, ogon zalać wodą, dodać pokrojoną w plastry cebulę, doprowadzić do wrzenia. Gdy wywar zacznie wrzeć dodać paprykę w proszku i gotować powoli 90 minut. Po tym czasie wywar przecedzić,…

Wigilijny karp z pikantnym dipem

Składniki: 1 karp p wadze około 1 kg mąka olej sok z cytryny sól, pieprz Dip: 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 szklanka pokrojonych oliwek bez pestek 1 łyżka kaparów 1 łyżka wytrawnego wina sól, pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na…

Karp smażony

Składniki: 1 o wadze około 1,25kg karp (większe są już niesmaczne) sok z cytryny jajka bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Karpia skrobiemy, patroszymy, myjemy, filetujemy (najlepiej kupić żywa rybę, bo filety nie mają już takiego smaku, nie mówiąc o rybie mrożonej). Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Po około 30 minutach rybę…

Karp po amursku

Składniki: 1 kg filetów z karpia 2 duże cebule 4 ząbki czosnku sok z ½ cytryny ½ łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego mielonego czosnku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Filety z karpia umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać, zetrzeć na tarle. Utartą cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami i utrzeć…

Karp lub amur pieczony w bekonie

Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 20 dkg plastrów bekonu lub boczku wędzonego koperek plastry cytryny sok z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić nie odcinając łba, usunąć oczy i łuki skrzelowe. Na każdym boju wykonać głębokie na około 5 mm nacięcia, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i…