Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dla

Gruszki w polewie czekoladowej Iwony

Składniki: 6 gruszek z kompotu Polewa: ½ kostki masła ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao kilka kropli olejku rumowego lub kieliszek koniaku ½ szklanki rodzynek Sposób przyrządzenia: Połówki gruszek osączyć z kompotu, ułożyć na półmisku. Przygotować polewę. Wszystkie składniki wymieszać, gotować w rondelku ciągle…

Krem waniliowy do gruszek Iwony

Składniki: 2 szklanki mleka 4 żółtka paczka cukru waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 6 gruszek z kompotu Sposób przyrządzenia: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym w ½ szklance zimnego mleka, po czym przelać do pozostałego mleka- zagotować, żółtka utrzeć z cukrem do białości i wlewać do nich wrzące mleko, stale ubijając. Do garnka…

Deser z galaretką i serkiem homogenizowanym Iwony

Składniki: 1 pojemnik serka homogenizowanego 1 galaretka w torebce o smaku wiśniowym ½ kostki masła 1 cukier waniliowy 6 białek 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej gorącej wody i ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem  z cukrem waniliowym oraz serkiem. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki delikatnie razem wymieszać. Wystudzić w lodówce.

Krem cytrynowy Iwony

Składniki: 3 jajka 1 ½ cytryny 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Z żółtek i cukru utrzeć kogel mogel. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i kiedy się rozpuści raz zagotować. Gdy żelatyna ostygnie, dodać skórkę cytrynową, utarte żółtka,…