Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Likiery

Likier czereśniowy

Składniki: 2 kg czereśni 6 szkl. koniaku 3 szkl. cukru 3 szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane wiśnie wrzucić do butelek po czym zalać je koniakiem. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i połączyć z syropem zrobionym z wody i cukru. Przelać ponownie do butelek i wystawić do lodówki.

Likier mandarynkowy

Składniki: skórki z 15 małych mandarynek skórki z 2 cytryny cynamon goździki 1 szkl. wódki 1 ½ szkl. cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Mandarynki i z cytryny drobno pokroić i wrzucić do butelek posypując cynamonem i Gożdzikami. Następnie zalać je wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie…

Likier pomarańczowo- kawowy

Składniki: 2 pomarańcze 40 ziarenek kawy 20 dag cukru w kostkach 100 ml spirytusu 500 ml czystej wódki Sposób wykonania:Pomarańcze przekroić na połówki po czym powbijać w skórkę ziarenka kawy.Włożyć pomarańcze do słoja, zasypać je cukrem i zalać wódką oraz spirytusem.Szczelnie zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.Następnie likier przecedzić i przefiltrować po czym rozlać go…

Likier pomarańczowo-goździkowy

Składniki: 2 pomarańcze 60 goździków kawałek kory cynamonu 25 dag cukru 1 l czystej wódki Sposób wykonania:W pomarańcze powbijać goździki po czym powkładać je do słoja.Posypać cynamonem oraz cukrem i zalać wódką.Szczelnie zalecić i odstawić na 6 tygodni.Co kilka dni potrząsać słojem by cukier mógł się rozpuścić.Po 6 tygodniach nalewkę przefiltrować usuwając pomarańcze i rozlać…

Likier korzenny

Składniki: 3 dag migdałów 50 ml jałowcówki 3 dag kminku 20 dag cukru szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty 200 ml wody źródlanej 600 ml winiaku Sposób wykonania:Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z…